Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


CRAC Όταν η οικονομία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει


Θρησκείες και αποχή από το φαγητό Σεξ και λαγνεία Lifting Το πέπλο Ιστορία των γυναικών Άρης Ένας πλανήτης μεταξύ μύθου και επιστήμης Sherlock Holmes Ερωτας Ναΐτες Ιππότες CRAC Όταν η οικονομία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει Ψέμα Απαρτχάιντ Νότια Αφρική Ηθική Σαββατοκύριακο Οι δύο ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο Προσευχη Γεωπολιτική Αμβλωση Scoop Όταν η δημοσιογραφία κάνει πρωτοσέλιδα Τεχνητή νοημοσύνη Κράτος και εκκλησία Ευρώπη Περιβαλλοντισμός Διαζύγιο Η λέξη και το σώμα Αποικίες Δικαιώματα Εικόνες Πιστη Σιωνισμός - Οι ρίζες του εβραϊκού κράτους Ωροσκόπος - Γιατι συνεχιζει να μας γοητευει



Joseph Stiglitz
Ο θρίαμβος της απληστίας
Η ελεύθερη αγορά και η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας

Ο συγγραφέας Joseph E. Stiglitz καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, είναι από τους πιο κατάλληλους για να σχολιάσει τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα.

Στο βιβλίο αυτό προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση και αποκαλύπτει ότι, ακόμα και τώρα, υπάρχουν επιλογές.

Το σύστημα είναι χαλασμένο, και μπορούμε να το επιδιορθώσουμε μόνο αν ξαναδούμε με κριτική ματιά τις θεωρίες που βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες που μας οδήγησαν ως εδώ.

Διατρέχοντας μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με την κρίση, ο Στίγκλιτζ επιχειρηματολογεί με πειστικότητα υπέρ της αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ κυβερνήσεων και αγορών.

Εξαιρετικά επίκαιρο, το βιβλίο αυτό προσφέρει μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα γιατί τόσοι άνρθωποι αισθάνονται εξαπατημένοι, καθώς και στο πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε μια ευημερούσα οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία για το μέλλον.


John Maynard Keynes
Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος

Αγγλία, 1936: Καταθέτοντας την επιστημονική του απάντηση για τη Μεγάλη Ύφεση και τις συντηρητικές πολιτικές των βρετανικών κυβερνήσεων, ο άγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς εκδίδει το έργο του "Η γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος", συμβάλλοντας στην εξέλιξη της οικονομικής επιστήμης, κυρίως της μακροοικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Στη "Γενική θεωρία" ο Κέινς απορρίπτει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο καπιταλισμού, τον καπιταλισμό της κερδοσκοπίας στις αγορές χρήματος, του κεφαλαίου και των εισοδηματιών.

Αντίθετα, υπερασπίζεται και προτείνει την αρχιτεκτονική μιας πολιτικής όπου η επιχειρηματικότητα, οι εργαζόμενοι και το κράτος θα δημιουργούν την αναγκαία ζήτηση που θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση των διαθέσιμων πόρων, ισχυροποιώντας τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος και τις αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Πρώτη έκδοση: 1936.


John Kenneth Galbraith
Το μεγάλο κραχ του 1929

Στην εποχή μας, στα χρηματιστήρια ρέει πολύ περισσότερο χρήμα απ' ό,τι νοημοσύνη για την καθοδήγησή του. Υπάρχουν πολύ περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια απ' ό,τι οικονομικά ευφυείς και άνδρες και γυναίκες με ανεπτυγμένη ιστορική συνείδηση για να τα διαχειριστούν.

Δεν κάνω προβλέψεις. Όμως, εδώ έχουμε μια βασική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Αρχίζει με την άνοδο των τιμών μετοχών, ακινήτων, έργων τέχνης και άλλων.

Αυτή η αύξηση προσελκύει την προσοχή και τους αγοραστές, που ωθούν ακόμη υψηλότερα τις τιμές. Έτσι οι προσδοκίες δικαιώνονται ακριβώς από τη δράση που ανεβάζει τις τιμές. Η διαδικασία συνεχίζεται· η αισιοδοξία, με τα αποτελέσματά της στην αγορά, είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο.

Τότε, για λόγους που θα είναι πάντα αντικείμενο συζήτησης, έρχεται το τέλος. Η πτώση είναι ακόμη πιο ξαφνική από την άνοδο. Ένα μπαλόνι που σκάει δεν ξεφουσκώνει ποτέ ήσυχα.


Albert O. Hirschman
«Αποχώρηση, διαφωνία και αφοσίωση.

Αντιδράσεις στην παρακμή επιχειρήσεων, οργανώσεων και κρατών»

Ξαναγίνεται επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης: να φύγουμε ή να μείνουμε αντιστεκόμενοι στα παρακμιακά φαινόμενα της κατάρρευσης;

Καθώς οι θυροφύλακες του συστήματος εμποδίζουν τη μεταβολή του, για πολλούς το κόστος της παραμονής είναι μεγαλύτερο από εκείνο της φυγής.






Karl Polanyi
Ο μεγάλος μετασχηματισμός

Οι πολιτικές και κοινωνικές απαρχές του καιρού μας

"Ο μεγάλος μετασχηματισμός" πραγματεύεται την εκατονταετία 1830-1940 των ευρωπαϊκών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, με επίκεντρο την εδραίωση, τις παλινδρομήσεις και την κατάρρευση της οικονομίας της αγοράς.

Ο συγγραφέας, που θεωρείται από τους πρωτοπόρους της κοινωνικής και οικονομικής ανθρωπολογίας, απαντά αφ' ενός στον μαρξισμό και αφ' ετέρου στον οικονομισμό του φιλελευθερισμού.

Ο βαθύς ανθρωπισμός που διαπνέει το βιβλίο καταλήγει στην πάντα επίκαιρη θέση του Πολάνυι: ο άνθρωπος είναι, πρώτα απ' όλα, κοινωνικό ον· η ανθρώπινη κοινωνία δεν πρέπει να γίνεται έρμαιο των μηχανιστικών κανόνων της οικονομίας της αγοράς· η οικονομία πρέπει να έχει κοινωνική θεμελίωση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου