Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Άρης Ένας πλανήτης μεταξύ μύθου και επιστήμης


Θρησκείες και αποχή από το φαγητό Σεξ και λαγνεία Lifting Το πέπλο Ιστορία των γυναικών Άρης Ένας πλανήτης μεταξύ μύθου και επιστήμης Sherlock Holmes Ερωτας Ναΐτες Ιππότες CRAC Όταν η οικονομία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει Ψέμα Απαρτχάιντ Νότια Αφρική Ηθική Σαββατοκύριακο Οι δύο ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο Προσευχη Γεωπολιτική Αμβλωση Scoop Όταν η δημοσιογραφία κάνει πρωτοσέλιδα Τεχνητή νοημοσύνη Κράτος και εκκλησία Ευρώπη Περιβαλλοντισμός Διαζύγιο Η λέξη και το σώμα Αποικίες Δικαιώματα Εικόνες Πιστη Σιωνισμός - Οι ρίζες του εβραϊκού κράτους Ωροσκόπος - Γιατι συνεχιζει να μας γοητευει



Χέρμπερτ Ουέλς
Ο πόλεμος των κόσμων

Ένας άνδρας περιπλανιέται σε ένα βομβαρδισμένο, κατεστραμμένο Λονδίνο, προσπαθώντας να επιβιώσει και να επανενωθεί με τη γυναίκα του. Οι Αρειανοί έχουν εισβάλει στη Γη προκαλώντας πανικό και χάος, και όλα δείχνουν ότι επίκειται το δραματικό τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Το νερό του Τάμεση βράζει από τις θερμικές ακτίνες των τριπόδων, των μηχανών με τις οποίες εξαπολύουν τις σαρωτικές επιθέσεις τους οι Αρειανοί, ομάδες ανθρώπων προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές για να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, ένα κόκκινο χόρτο αρχίζει να φυτρώνει παντού, θρησκόληπτοι ιεροκήρυκες μιλούν σαν μεθυσμένοι για την έλευση του Αρμαγεδδώνα, αλλά η Γη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη - και κυρίως... τα μικρόβιά της.

Μία από τις πρώτες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας όπου περιγράφεται με τη λεπτομέρεια και την αμεσότητα του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ η εχθρική εισβολή ενός εξωγήινου πολιτισμού στη Γη, Ο πόλεμος των κόσμων του Ουέλς αποτελεί έργο αναφοράς και εγγυημένης αναγνωστικής απόλαυσης.

Γραμμένο με το απαράμιλλο αφηγηματικό χάρισμα του Ουέλς και βασισμένο στην αντίληψη της ρεαλιστικής δημοσιογραφικής καταγραφής, προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε, ώθησε τον μεγάλο Όρσον Ουέλς, χρόνια μετά, να κάνει μία από τις πιο πετυχημένες... φάρσες στην ιστορία του ραδιοφώνου, ενώ πριν από μερικά χρόνια μεταφέρθηκε ξανά στον κινηματογράφο από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Διαχρονικής αξίας έργο ακόμα και με πολιτικές υποδηλώσεις, πατάει πάνω στον αρχέγονο φόβο του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο και στην απειλή που αυτό φέρνει μαζί του.

Επίμετρο από τον μεγάλο, σύγχρονο κλασικό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Σερ Άρθουρ Τ. Κλαρκ.


Ray Bradbury
Τα χρονικά του Άρη

Ο πλανήτης Άρης του Μπράντμπερυ είναι τόπος ελπίδας, ονείρων και ποιητικής μεταφοράς -κρυστάλλινες κολόνες και απολιθωμένες θάλασσες-, όπου ένα λεπτό πέπλο σκόνης καλύπτει τις μεγάλες άδειες πόλεις ενός σιωπηρά κατεστραμμένου πολιτισμού.

Αυτόν τον τόπο λοιπόν έρχονται οι εισβολείς από τη Γη να τον λαφυραγωγήσουν και να τον εμπορευματοποιήσουν, να τον αναπτύξουν και να τον μάθουν, φέρνοντας μαζί τους τους πανάρχαιους φόβους τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Πρώτα σε μικρές ομάδες και έπειτα σαν χείμαρρος, που ορμά από έναν κόσμο στα πρόθυρα της καταστροφής προς μια υπόσχεση για το αύριο.

Ο άνθρωπος της Γης κατακτά τον Άρη... και κατακτιέται με τη σειρά του από τον Κόκκινο Πλανήτη. Ο παράξενος νέος κόσμος με την αρχαία ετοιμοθάνατη φυλή και τις αχανείς χρυσοκόκκινες ερήμους τον μάγεψαν, εισχώρησαν στα όνειρά του και τον άλλαξαν διά παντός.

"Τα Χρονικά του Άρη" είναι ένα κλασικό έργο της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα· η δύναμη και η φαντασία του δεν έχουν σβήσει με την πάροδο του χρόνου. Μέσα από αλληλένδετες, σε χρονολογική σειρά ιστορίες, ένας πραγματικός δεξιοτέχνης στην αφήγηση μας αιχμαλωτίζει, μας τέρπει και μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με το όραμα και την καρδιά του - αφήνοντας το κουράγιο μας, την αδυναμία μας, την επιπολαιότητα και την οδυνηρή ανθρωπιά μας εκτεθειμένες στο λαμπρό αστρικό φως, σε έναν παράξενο και συναρπαστικό κόσμο όπου η "ανθρωπιά" περισσεύει.


Φίλιπ Ντικ
Εμείς οι Αρειανοί

Ο Μάινφρεντ Στάινερ ήταν δέκα χρονών, ένα αυτιστικό αγόρι από τον Άρη, που οι γήινες αρχές θα το ήθελαν νεκρό.

Επιστήμονες είχαν ανακαλύψει μια περίεργη διαταραχή στην αντίληψη που είχε ο Μάινφρεντ για το χρόνο, μια διαταραχή που στην πραγματικότητα, με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσε να αποκαλύψει το μέλλον.

Η γνώση του αυτή για το τι πρόκειται να γίνει θα σήμαινε πολλά χρήματα για έναν επιδέξιο εκμεταλλευτή όπως ο Κέρνι Κοτ. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να βρει ένα τρόπο να ελέγχει το Μάινφρεντ.


Με τον έλεγχο των παράξενων ικανοτήτων του παιδιού από τον Άρη, ένας αδίστακτος άνθρωπος όπως αυτός θα μπορούσε να φτάσει πολύ μακριά. Όμως δεν φαντάστηκε ότι κάπου στην πορεία του σχεδίου του καραδοκούσε το λάθος. Και αυτό ήταν το πρώτο του λάθος ...


Isaac Asimov
Το χρονικό του κόσμου

Η ιστορία του κόσμου από τη μεγάλη έκρηξη ως τη σύγχρονη εποχή

Σε τούτο το βιβλίο ο Ασίμωφ επιστρατεύει όλες του τις ικανότητες για να αφηγηθεί την πιο συναρπαστική ιστορία: την ιστορία του κόσμου μας και των λαών του, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και από την τιθάσευση της φωτιάς μέχρι την πυρηνική σχάση.

Προχωρώντας πέρα από τα βασικά γεγονότα και τις ημερομηνίες, η πανοραμική αυτή θεώρηση επιτρέπει στον αναγνώστη να παρακολουθήσει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από την Ιστορία: την εμφάνιση και εξαφάνιση ειδών, τις πολιτικές μηχανορραφίες και τις στρατιωτικές στρατηγικές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες και κράτη, τις μεγάλες νίκες και τις ήττες τους, τις προόδους και τις υποχωρήσεις της επιστήμης, τις τεχνολογικές και τις οικονομικές εξελίξεις, τους πολιτισμικούς δεσμούς και τις επιρροές που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό και την τέχνη κάθε κοινωνίας.

Με το ζωηρό και γλαφυρό του ύφος, ο Ασίμωφ μας δίδει ένα απολαυστικό και διδακτικό βιβλίο που θέτει την παγκόσμια ιστορία στη σωστή της προοπτική.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου