Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ



ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Τα πρώτα τσίρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν το 1793 στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια από τον John Bill Ricketts και ήταν - όπως και τα ευρωπαϊκά - ειδικευμένα σε ιππικές παραστάσεις όπου ο ιππέας περνουσε μεσα από κύκλους φωτιάς. Η ιδέα προέκυψε γύρω στο 1840. Αλλά η ιστορία του αμερικανικού τσίρκου δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την προσωπική ιστορία του P.T. Barnum.

Ο Phineas Taylor Barnum το 1835 είχε την ιδέα να αγοράσει μια σκλάβα, τη Joice Heth, και να την δείξει στο κοινό, δηλώνοντας ότι η γυναίκα ήταν 160 ετών και οτι ήταν η νοσοκόμα του George Washington.

Η επιτυχία του τον οδήγησε το 1841 να αγοράσει το 'American Museum στη Νέα Υόρκη για να το μετατρέψει σε θέατρο όπου εξέθεσε παραμορφωμένα ανθρώπινα όντα. Το 1844-45 περιόδευσε στην Ευρώπη όπου παρουσίασε τα φαινόμενά του ενώπιον της βασίλισσας Βικτώριας.

Το ταλέντο του Barnum είναι τέτοιο, που επιτυγχάνει τεράστια επιτυχία. Το 1871 ο Barnum ίδρυσε ένα τσίρκο, το οποίο ονόμασε «Η μεγαλύτερη έκθεση στη Γη». Ο Μπάρνουμ αποκαλείται «ο Πρίγκιπας των Χούμπογκς» και είναι γνωστός για το αστείο: «Υπάρχει ένα κορόιδο που γεννιέται κάθε λεπτό». Το 1881 ενώνει τον James Bailey, σχηματίζοντας το Barnum & Bailey Circus. Δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του το 1855: The Life of P. T. Barnum, Written by Himself, ακολουθούμενο από τους Humbugs of the World (1865), Struggles and Triumphs (1869) και Money Getting (1883).

Μετά το θάνατό του το 1891 το Barnum & Bailey Circus διοικείται από τον συνεργάτη του Bailey, ο οποίος το φερνει στην Ευρώπη με 85 τροχόσπιτα και πάνω από χίλιους υπαλλήλους και επιτυγχάνει μια καταπληκτική επιτυχία. Με το θάνατο του Bailey το 1907 εξαγοράστηκε από το Ringling Brothers Circus, και το 1919 τα δύο τσίρκα συγχωνεύθηκαν στο Ringling Bros. & Barnum & Bailey Circus, συντομογραφία RBBB Circus που εξακολουθει να λειτουργει ως τωρα.

Ο Μπούφαλο Μπιλ γνωστός και ως Γουίλιαμ Κόντι ήταν μια θρυλική μορφή της αμερικανικής «Παλιάς Δύσης». Ένας αυτοδημιούργητος μύθος. ...

Ο Κόντι μετονομάστηκε σε Μπούφαλο Μπιλ μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα ως κυνηγός βουβαλιών, αφού ήταν υπεύθυνος για την τροφοδοσία των κατασκευαστικών ομάδων που έφτιαχναν τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο του Κάνσας Πασίφικ. Το κυνήγι των βούβαλων όμως ήταν θέμα ζωτικής σημασίας για τους Ινδιάνους εκείνη την εποχή, ήταν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους, που ενίοτε έπρεπε να διεκδικήσουν με αιματηρές μάχες. Σε μια μάχη ο Μπούφαλο Μπιλ σκότωσε τον αρχηγό των Τσαγιέν, το Κίτρινο Χέρι. Ο ίδιος χαρακτηρίστηκε ήρωας και η φήμη του εξαπλώθηκε παντού. ...

Σε ηλικία μόλις 37 ετών, το 1883, μέσα από αυτοβιογραφικά γεγονότα δημιούργησε το «Σόου της Άγριας Δύσης», μια παράσταση με σκοποβολή, ιππασία και αναπαραστάσεις της αμερικανικής ιστορίας. Ο Μπούφαλο Μπιλ περιόδευε κάθε χρόνο σε Ευρώπη και Αμερική δίνοντας παραστάσεις μπροστά στον Εδουάρδο Ζ΄, τη Βασίλισσα Βικτωρία και τον Γεώργιο Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου....

Το 1872, μετά από μια σύντομη εμπειρία με το Barnum Circus, οργανωνει ο ιδιος τις περιοδιες του. Το ντεμπούτο πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο στο Σικάγο και η επιτυχία είναι μεγαλη, οπότε συνεχίζεται στο Σινσινάτι και στη Νέα Υόρκη. Άνθρωποι, που είχαν ακούσει τόσα πολλά για τις πράξεις του, συγκεντρώνονταν για να τον δουν. Το 1876, ωστόσο, ο Κιτ, ο εξαχρονος γιος του πέθανε ξαφνικά. Ο Μπάφαλο Μπιλ αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες και διαλύει την εταιρεία του. Μόνο το 1880, μετά απο μια μονομαχία με τον Custer , ο Μπάφαλο Μπιλ επέστρεψε στις παραστασεις με το εξαιρετικά οργανωμένο Wild West Show-Rocky Mountain και το Praire Exibition, του οποίου η πρώτη παράσταση πραγματοποιήθηκε στο North Platte τον Ιούλιο του 1882. Από εδώ φτάνει στη Βοστώνη του Νιούπορτ. και το Σικάγο. Τον Δεκέμβριο του 1883 πεθαινει η κόρη του Orra, και οι παραστάσεις συνεχίζονται στα τέλη της άνοιξης. Τον Μάρτιο του 1885, μπήκε στην παράσταση η Anne Oakley , ικανή να κεντράρει ένα τραπουλόχαρτο επανω σε ένα άλογο από τα τριάντα μέτρα. Λίγους μήνες αργοτερα συμμετέχει στην παράσταση και ο Καθιστός Ταύρος έναντι αμοιβής πενήντα δολαρίων την εβδομάδα και μισού δολαρίου για κάθε φωτογραφία που υπογραφει. Τη στιγμή της μέγιστης επιτυχίας η παράσταση μετακόμισε στο Madison Square Garden, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι την παρακολουθησαν για να χειροκροτήσουν τα κατορθώματά του. Η φήμη του Μπουφαλο Μπιλ σύντομα πετάει πάνω από τον ωκεανό. Τον Φεβρουάριο του 1887, η εταιρεία έφτασε στην Ευρώπη, φέρνοντας μαζί της και τον Black Elk, έναν άλλο σπουδαίο αρχηγό των ιθαγενών. Στο Λονδίνο η Βασίλισσα Βικτώρια θα παρακολουθήσει δύο φορές την παρασταση. Και πάλι στη Νέα Υόρκη και ξανά στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, γινεται μοδα οτιδηποτε θυμιζει τη Δύση .

Ειναι στην Olympia του Λονδίνου που ο Μπάρνουμ ανεβαζει τον "Νερων ή την καταστροφή της Ρώμης" το 1889, που ήταν ισοδύναμο με το "Μεγαλύτερο Σόου στον Κόσμο".

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Τα άλογα ήταν πάντα, πραγματική έλξη. Στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα αστέρας ήταν ο Αγγλος Andrew Ducrow, ειδικευμένος ιππέας, και προς το τέλος του αιώνα ο "Lord" George Sanger, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο του τσίρκο το 1853. Ο Sanger εφερε τον ψεύτικο τίτλο "Lord" ως αντιδραση εναντίον του Buffalo Ο Μπιλ που παρουσίαζε τον εαυτό του ως «Συνταγματάρχης» Κόντι. Ο Sanger αναλαμβάνει τη διαχείριση του τσίρκου, γεγονός που τον καθιστά ενα σύγχρονο διευθυντή. Από αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα οι μεγάλοι ιδιοκτήτες τσίρκων σπάνια παίζουν εκεί, προσλαμβάνοντας τους μεγάλους καλλιτέχνες για αυτό.

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Ο Philip Astley, σε μια περιοδεία στη Γαλλία οπου έπαιξε μπροστα στον Βασιλιά, δημιούργησε ένα αμφιθέατρο στο Παρίσι, στο Fauburg du Temple, το οποίο εγκαινίασε το 1783. Ο Antonio Franconi, ιδρυτής μιας μεγάλης δυναστείας τσίρκου, έγινε διευθυντής του. Ιταλικής καταγωγής, και εξαιρετικός ιππέας, σύντομα φευγει από το αμφιθέατρο για να χτίσει το δικό του τσίρκο στη Λυών το 1786. Μετά την περίοδο της Τρομοκρατίας επιστρέφει στο Παρίσι όπου αναλαμβάνει το αμφιθέατρο τουAstley. Οταν ο Astley επιστρέψουν, οι Franconi εγκαινιάζει το Cirque Olympique. Το 1852 ο Ναπολέων ΙΙΙ εγκαινίασε το Cirque Napoléon, μετα το Cirque National, και τέλος το Cirque d'Hiver, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου