Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Kid City - Όταν ο Frank Gehry δίδασκε στα παιδιά



Ήταν το 1972 όταν ο Frank Gehry, ο οποίος ήταν ήδη αρχιτέκτονας αλλά δεν ήταν ο παγκόσμιος σταρ που γνωρίζουμε σήμερα, συμμετείχε με την παρότρυνση της αδερφής του Doreen Gehry Nelson σε ένα διδακτικό πείραμα. 

Ο στόχος του έργου, που παρουσιάστηκε στην ταινία Kid City, από το Academy Film Archive, ήταν να φέρει τους νέους μαθητές ορισμένων σχολείων του Λος Άντζελες πιο κοντά στα θέματα του αστικού σχεδιασμού. 

Χρηματοδοτούμενοι από το National Endowment of the Arts, οι Frank και Doreen επινόησαν ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διδασκαλίας, το οποίο ενσωμάτωνε όλα τα θέματα της διαδικασίας του  σχεδιασμού των χώρων μιας εφευρεθείσας πόλης. 

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Jon Boorstin, μας παρουσιάζει αυτή την δραστηριότητα, δείχνοντας τους νέους μαθητές του Westminster Elementary School of Venice κατά τις διάφορες φάσεις της κατασκευής της φανταστικής πόλης Purium, η οποία χτίστηκε από χαρτόνι και άλλα κοινά υλικά.

Ο Φρανκ Όουεν Γκέρι (1929) είναι Αμερικανός αρχιτέκτονας γεννημένος στον Καναδά. Είναι μια από τις κυρίαρχες μορφές του ντεκονστρουκτιβισμού και της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πολλά από τα κτίριά του αποτελούν αξιοθέατα και αναφέρονται ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ρευστές γραμμές και επιφάνειες, με τη χρήση νέων υλικών και λογισμικών σχεδιασμού. Του απονεμήθηκε το βραβείο Πρίτσκερ το 1989.

Τα πιο γνωστά έργα του Γκέρι είναι το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, Ισπανία, η αίθουσα συναυλιών Γουόλτ Ντίσνεϊ στο Λος Άντζελες, το κτίριο του Louis Vuitton Foundation στο Παρίσι, το Κτίριο που χορεύει στην Πράγα, το μουσείο Βάισμαν στη Μινεάπολη και το Experience Music Project στο Σιάτλ. Η κατοικία του στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ήταν το έργο με το οποίο ξεκίνησε η καριέρα του.


Το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, Μπιλμπάο


Η αίθουσα συναυλιών Walt Disney, Λος Άντζελες


Το Κτίριο που χορεύει, Πράγα - συνεργασία με τον Βλάντο Μίλουνιτς


Το μουσείο τέχνης Φρέντερικ Βάισμαν, Μινεάπολις

➤  Φρανκ Λόιντ Ράϊτ
➤  Ludwig Mies van der Rohe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου