Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf

Η Σέλμα Λάγκερλεφ (1858–1940) είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απόκτησε τον τίτλο του Ακαδημαϊκού (εκλέχθηκε στην Ακαδημία Σουηδίας το 1914) και η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (το 1909).

Σπούδασε στην Στοκχόλμη παιδαγωγός και το 1885 τοποθετήθηκε δασκάλα στη Λαντσκρόνα. Πρώτο της έργο το μυθιστόρημα "Ο θρύλος του Γκέστα Μπέρλινγκ" (1891), μια ρομαντική εποποιία της σουηδικής επαρχίας. Είναι το πιο δημοφιλές έργο της που τη γένεσή του διηγήθηκε η ίδια στο άλλο γοητευτικό έργο της: "Μύθος για έναν άλλο μύθο" (1908).

Ακολούθησαν τα εξής έργα της: Αόρατοι δεσμοί (1899), Τα θαύματα του Αντίχριστου (1897), Ιερουσαλήμ (1901-1902), Η παλιά έπαυλη (1899), Ο θησαυρός του κ. Αρν (1904), Το σπίτι της Λαντσκρόνα (1911), Ο αμαξάς του Θανάτου (1912), Ο Αυτοκράτορας της Πορτογαλίας (1914), Σαρλότ Λέβενσκελντ (1925), Anna Svard (1928), Οι βασίλισσες της Κουνγκαχέλα (1899), Το δαχτυλίδι του ψαρά (1899), Οι θρύλοι του Χριστού (1904), Ο κόσμος των δαιμονικών ή Δαιμονικά και άνθρωπο (1915-1921), Φθινόπωρο (1933), Μύθοι των Χριστουγέννων (1938), Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον (1906-1907), Μορμπάκα (1922), Το ημερολόγιό μου (1930), Το ημερολόγιο (1932).

Σέλμα Λάγκερλεφ, Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, απόδοση-διασκευή: Δημήτρης Αδάμης, εικον.: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, εκδόσεις Εν πλώ

Το έργο της μεγάλης σουηδής συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ (1858- 1940), πολυδιαβασμένο, μοιάζει με βάλσαμο ψυχής καθώς, όταν η συγγραφέας μιλά για τη φύση που υπεραγάπησε, νομίζεις ότι γύρω θροΐζουν φρέσκα φύλλα. Αυτή η αγάπη της στη φύση την οδήγησε στη συγγραφή του αριστουργήματος Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, όπου όλα τα πλάσματα της γης, οι θρύλοι, οι παραδόσεις της πατρίδας της, η αντοχή του φυσικά ωραίου και καλού, είναι ορατά και μιλούν με χίλιες φωνές. Η συγγραφέας το έγραψε έπειτα από ανάθεση, για να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστικό στα σχολεία. Δεν άργησε να μεταφραστεί παντού, να αγαπηθεί, χάρισε δε στη συγγραφέα του το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1909. Ηταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο.

Ο Νιλς Χόλγκερσον, ήρωας του βιβλίου, είναι ένα ατίθασο αγόρι, σκληρό με τα ζώα, σκληρό με τους ανθρώπους. Ωσπου μια μέρα τιμωρήθηκε, μεταμορφώθηκε σε νάνο και βρέθηκε να ταξιδεύει καβάλα σ' έναν άσπρο χήνο για τον Βορρά, ακολουθούμενος από ολόκληρο κοπάδι αγριόχηνες. Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες, που του γνώρισε και του δώρισε πολλά. Διδάχτηκε την καλοσύνη, την αγάπη στη φύση, τον σεβασμό στη ζωή όλων των πλασμάτων, του αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της ζωής των πουλιών και των αγριμιών, οι δυσκολίες τους και η αξιοπρέπειά τους... Τα θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» κυκλοφορεί και από τις εκδόσεις Αγκυρα, Αδελφοί Βλάσση, ΝΙΚΑΣ κ.ά., και επίσης κυκλοφορεί ευρύτατα η μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής παραγωγής, 1980. Η σουηδική τηλεόραση γύρισε, το 1962, ταινία με θέμα τον Νιλ Χόλγκερσον και πρωταγωνιστές τους Sven Lundberg, Max von Sydow, Annika Tretow. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου