Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Jean Sibelius

Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957)

Ο Εθνικός συνθέτης των Φινλανδών σε ηλικία εννέα ετών άρχισε τα μαθήματα πιάνου και ένα χρόνο μετά έγραψε την πρώτη του σύνθεση! Στα δεκαπέντε του άρχισε να μαθαίνει και βιολί. Είχε μια πραγματική αγάπη για την φύση και όταν δεν ασχολείτο με την μουσική, περπατούσε για ώρες στα Φινλανδικά δάση.

Το 1886 ξεκίνησε να γίνει νομικός, καθώς όμως γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι γρήγορα διαπίστωσε πως το ενδιαφέρον του στρέφονταν αποκλειστικά στη μελέτη της μουσικής. Έτσι γράφτηκε στο Ωδείο του Ελσίνκι και ακολούθως σπουδές σε Βερολίνο (1889), Βιέννη (1890) και ξανά πίσω στην Φινλανδία που όμως την εποχή εκείνη ήταν Ρωσοκρατούμενη.

Τα πατριωτικά του αισθήματα ήταν εκείνα που τον  ενέπνευσαν να συνθέσει το «Kullervo» ένα έργο βασισμένο αποκλειστικά στο «Καλεβάλα» το Εθνικό δηλαδή Φινλανδικό έπος. Αμέσως μετά την πρεμιέρα του έργου αυτού παντρεύτηκε και έκανε με την σύζυγό του ταξίδι του μέλιτος στην Καρελία, την περιοχή εκείνη που θεωρείται η γενέτειρα της «Καλεβάλα»! Τον ίδιο χρόνο διορίσθηκε στο Ωδείο που κι ο ίδιος είχε τελειώσει, αυτό του Ελσίνκι.

Γνωστός πλέον ο Σιμπέλιους λαμβάνει κρατική ετήσια επιχορήγηση που ξεκινά να του καταβάλλεται από το 1896 και η οποία αργότερα θα μετατραπεί σε σύνταξη.

Το 1899 συνθέτει το επίσης πατριωτικό «Άσμα των Αθηναίων» όπως και την σύνθεση «Φινλανδία» που αμέσως γίνεται το σύμβολο του Φινλανδικού Εθνικισμού.

Το 1904 μετακομίζει οριστικά σε εξοχική κατοικία στις όχθες της λίμνης Τούζουλα και πλην διαφόρων ταξιδιών που έκανε κατά καιρούς στο εξωτερικό, έζησε κοντά στην φύση που τόσο αγάπησε την υπόλοιπη ζωή του, βρίσκοντας την ζωή στο Ελσίνκι τρομερά αγχωτική!

Το 1908 ασθενεί από Καρκίνο του λάρυγγα. Αιτία σύμφωνα με την διάγνωση των γιατρών η εκτεταμένη χρήση πούρων που ο Σιμπέλιους αγαπούσε να καπνίζει. Από τότε σταμάτησε την χρήση τους πέφτοντας κατά καιρούς σε κατάθλιψη. 

Η 7η Συμφωνία καθώς και κάποια άλλα έργα του ολοκληρώνονται το 1930, καθώς από τότε η πνευματική του παραγωγή σταμάτησε. Γνωστή σύνθεσή του ήταν και το «Τραγούδι της Γης», το «Λυπητερό Βαλς» οι επτά συμφωνίες που σύνθεσε καθώς και το «Ταπιόλα». 

Λέγεται ότι ο Σιμπέλιους συνέγραψε και όγδοη συμφωνία καθώς είχε πολλές φορές αναφερθεί στην συγγραφή της, αλλά η σύζυγός του την έκαψε κατά λάθος στο τζάκι! Σήμερα Φινλανδοί ερευνητές θεωρούν ότι έχουν βρει κάποια μέρη από την «καμένη συμφωνία». Ο Σιμπέλιους πέθανε το 1957 από εγκεφαλική αιμορραγία.

 Έγινε ο Εθνικός Συνθέτης της Φινλανδίας η οποία προς τιμή του ανέγειρε μνημείο και προχώρησε και στην ίδρυση μουσείου. Επίσης διοργανώνεται Διεθνής διαγωνισμό βιολιού που φέρει το όνομά του, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς βιολιού παγκοσμίως.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου