Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Χρονικό της Νυρεμβέργης

Στις 12 Ιουλίου του 1493, εκδίδεται Το Χρονικό της Νυρεμβέργης (πρωτότυπος τίτλος: Nuremberg Chronicle), του Hartmann Schedel (13 Φεβρουαρίου 1440 – 28 Νοεμβρίου 1514), ένα από τα πρώτα εικονογραφημένα βιβλία, μια εικονογραφημένη βιβλική παράφραση και ταυτόχρονα παγκόσμια ιστορία, που ακολουθεί την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.



Το πρωτότυπο κείμενο είναι γραμμένο στα Λατινικά, από τον Φυσικό, Ιστορικό, Ουμανιστή και έναν από τους πρώτους Χαρτογράφους γερμανικής καταγωγής, Hartmann Schedel, ενώ ταυτόχρονα, το κείμενο μεταφράστηκε στη Γερμανική από τον Georg Alt.

Το έργο θεωρείται μία από τις καλύτερες πρώιμες έντυπες τεκμηριωμένες πηγές, ένα incunabulum, που συνδυάζει με πρωτοφανή επιτυχία, κείμενο και εικόνες.



Ο λατινικός όρος incunabulum αναφέρεται σε βιβλία ή φυλλάδια, που έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, σε μορφή τυπωμένη πριν το 1501. Υπάρχουν περίπου 30.000 διαφορετικοί τίτλοι οι οποίοι διασώζονται, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να βρίσκεται στην Γερμανία όπου εκτιμάται σε περίπου 125.000 συνυπολογίζοντας τα διάφορα αντίγραφα.



Λατίνοι μελετητές αναφέρονται στο έργο με τον χαρακτηρισμό Liber Chronicarum (Το Βιβλίο των Χρονικών), όπως εμφανίζεται και στην εισαγωγή της λατινικής έκδοσης. Βρετανοί κριτικοί θεωρούν, ότι ο τίτλος Χρονικό της Νυρεμβέργης αποδίδει τον τόπο καταγωγής του συγγραφέα, ενώ αντίστοιχα Γερμανοί μελετητές έχουν συχνά προσδώσει στο έργο τον τίτλο Die Schedelsche Weltchronik (Παγκόσμια Ιστορία του Schedel), προς τιμήν του συγγραφέα του.


Το μεγάλο εργαστήριο του Μίχαελ Βόλγκεμουτ, τότε κορυφαίου καλλιτέχνη της Νυρεμβέργης σε διάφορα μέσα και υλικά, φιλοτέχνησε τις άνευ προηγουμένου 1.809 ξυλόγλυπτες εικόνες. Οι Σεμπάστιαν Καμερμέιστερ και Σεμπαλντ Σρέγιερ πλήρωσαν για την εκτύπωση όπως όριζε η σύμβαση με ημερομηνία 16 Μαρτίου 1492, μολονότι οι προετοιμασίες ήταν εν εξελίξει για αρκετά χρόνια. Ο Βόλγκεμουτ και ο θετός γιος του, Βίλχελμ Πλευντενβουρφ, προσλήφθηκαν για τις εικονογραφήσεις το 1487-88, και μία περαιτέρω σύμβαση της 29 Δεκεμβρίου 1491, όριζε τα σχετικά με τις διαρρυθμίσεις του κειμένου και των απεικονίσεων.


Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ ήταν μαθητής του Βόλγκεμουτ τα έτη 1486-1489, οπότε ενδέχεται να είχε συμμετάσχει στο σχεδιασμό ορισμένων από τις εικονογραφήσεις για τους εξειδικευμένους τεχνίτες (που ονομάζονταν φορμσνάιντερς) που έκοψαν τα μπλοκ. Την περίοδο 1490 -1494 ο Ντύρερ ταξίδευε. Ένα σχέδιο του Βόλγκεμουτ για το περίτεχνο εξώφυλλο, που χρονολογείται του 1490, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.


Όπως και σε άλλα βιβλία της περιόδου, πολλές από τις ξυλογραφίες, που απεικόνιζαν πόλεις, μάχες ή βασιλιάδες χρησιμοποιούνταν περισσότερες από μία φορά στο βιβλίο, αλλάζοντας μόνα τα κείμενα στις ετικέτες. Στην καταμέτρηση φάνηκε ότι οι πρότυπες ξυλογραφίες ήταν 645. Το βιβλίο είναι μεγάλο, με μία ξυλόγλυπτη διπλή σελίδα διαστάσεων περίπου 342 x 500 mm. Μόνο στη πόλη της Νυρεμβέργης δόθηκε μια εικονογράφηση διπλής σελίδας χωρίς κείμενο. Η εικόνα για την πόλη της Βενετίας είναι προσαρμογή μίας πολύ μεγαλύτερης ξυλογραφίας του 1486 του Έρχαρντ Ρευβιτς από το πρώτο εικονογραφημένο τυπωμένο ταξιδιωτικό βιβλίο, το Sanctae Perigrinationes του 1486. Αυτή και άλλες πηγές χρησιμοποιήθηκαν όπου ήταν δυνατό. Όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, ορισμένες εικόνες από απόθεμα χρησιμοποιήθηκαν ξανά και ξανά έως και έντεκα φορές. Η εικόνα της Φλωρεντίας είναι προσαρμογή μιας γκραβούρας του Φρανσέσκο Ροσέλι. 

Περιεχόμενα


Το χρονικό είναι μία εικονογραφημένη παγκόσμια ιστορία, τα περιεχόμενα της οποίας χωρίζονται σε επτά περιόδους: 

Πρώτη περίοδος: από τη δημιουργία μέχρι τον Κατακλυσμό

Δεύτερη περίοδος: μέχρι τη γέννηση του Αβραάμ

Τρίτη περίοδος: μέχρι και τον Βασιλιά Δαβίδ

Τέταρτη περίοδος: μέχρι τη Βαβυλώνια αιχμαλωσία

Πέμπτη περίοδος: μέχρι τη γέννηση του Ιησού Χριστού

Έκτη περίοδος: μέχρι σήμερα (το μεγαλύτερο μέρος)

Έβδομη περίοδος: οι προοπτικές για τα μελλούμενα, το τέλος του κόσμου και η τελική Κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου