Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Εικονογραφημένa βιβλία


J. Fouquet: Libro d’ore του Simon de Varie

Γύρω στο 1455, ο Jean Fouquet δημιούργησε έξι από τις ογδόντα πολύτιμες μινιατούρες του Libro d’ore του Simon de Varie, οικονομικού συμβούλου του Κάρολου Ζ΄ της Γαλλίας. Στη σκηνή στα αριστερά, μια οικεία και τρυφερή Παναγία με το Παιδί, ο καλλιτέχνης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πραγματικό trompe l'œil χάρη στο οπτικό τεχνούργημα του χεριού του Παιδιού στο πλαίσιο. Η σελίδα στα δεξιά, πλούσια διακοσμημένη, θυμίζει το βιβλικό επεισόδιο του Χριστού που περπατά πάνω στο νερό. Το βιβλίο διαχωρίστηκε τον δέκατο έβδομο αιώνα: τέσσερις απο τις μινιατούρες Fouquet φυλάσσονται τώρα στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Χάγης (μεταξύ αυτών, οι δύο σελίδες στη φωτογραφία), και δύο στο Μουσείο J. Paul Getty στο Malibu (Καλιφόρνια).


Les très riches heures του Duc de Berry

Η σελίδα του Ιανουαρίου του χειρόγραφου Les très riches heures του Duc de Berry (1413-1416 περίπου ), δημιουργήθηκε από τους αδελφούς  Limbourg για τον Δούκα John of Berry και φυλάγεται στο Musée Condé στο Chantilly.

Τα έξι βιβλία d’ore ζωγραφισμένα για τον Δούκα Jean de Berry μεταξύ 1380 και 1416 είναι από τα πιο διάσημα χειρόγραφα του Μεσαίωνα. Τα έξι έργα, πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο, αντανακλούν τα γούστα και τις προτιμήσεις του Δούκα, του (εραστή) του Μεσαίωνα, και αποτελούν μια συλλογή  σαράντα ετών ιστορίας της ζωγραφικής στη Γαλλία.



Το παλαιότερο παράδειγμα εικονογραφημένου κειμένου είναι ένας αιγυπτιακός πάπυρος, γνωστός ως Βιβλίο των Νεκρών. Σε αυτό, προσευχές, μαγικοί τύποι και ύμνοι γραμμένοι σε ιερογλυφικά συνοδεύονται από απεικονίσεις σκηνών από το ταξίδι της ψυχής μετά το θάνατο. Αυτή η εικόνα, που έχει ληφθεί από μια έκδοση του Βιβλίου των Νεκρών που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα π.Χ., δείχνει την τελική κρίση του Χου-Νεφέρ, του βασιλικού γραφέα, ενώπιον του Οσίρη, θεού των νεκρών.




Το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο με κείμενο τυπωμένο σε κινητές γραμματοσειρές ήταν πιθανότατα το Edrichstein του Ulrich Boner's, που εκτυπώθηκε από τον Γερμανό εκτυπωτή Albrecht Pfister of Bamberg, το 1461.



Το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο που εκτυπώθηκε στην Αγγλία ήταν το The Mirrour of the World, το 1481 του συγγραφέα και εκτυπωτή William Caxton.


William Blake: The Lamb

Αυτό το σχέδιο απεικονίζει τη σύνθεση του Blake με τίτλο The Lamb. Ο William Blake, Άγγλος ποιητής, ζωγράφος και χαράκτης, συνέθεσε έγχρωμες εικονογραφήσεις για τις δικές του ποιητικές συλλογές, ξεκινώντας από τα Songs of innocence του 1789. Το στιλ ήταν εμπνευσμένο από αυτά των ξυλογραφιών του 15ου αιώνα.

Ο Ουίλιαμ Μπλέικ (1757 – 1827) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές και παράλληλα ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, μυστικιστής και οραματιστής.
Χαρακτηρίζεται συχνά ως ο «Προφήτης» της αγγλικής λογοτεχνίας και υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον εκκεντρικούς και πολύπλευρους καλλιτέχνες. Αν και στην εποχή του χλευάστηκε ως παράφρων, σήμερα τιμάται ως μεγαλοφυΐα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μείζονες ποιητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Burne-Jones: Kelmscott Chaucer

Ο εκδοτικός οίκος Kelmscott Press του William Morris's δημοσίευσε το 1896 το Canterbury Tales . Η πολύτιμη έκδοση, γνωστή ως Kelmscott Chaucer, απεικονίστηκε από τον Edward Burne-Jones. Τα έργα του Άγγλου ζωγράφου ήταν γεμάτα νοσταλγία για τον Μεσαίωνα.


Oliver Twist

Ο Άγγλος εικονογράφος George Cruikshank συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του Charles Dickens. Η εικόνα έχει ληφθεί από τον Oliver Twist και αντιπροσωπεύει τη σκηνή στην οποία ο Oliver, πεινασμένος, ζητά μια δεύτερη ποσότητα σούπας, χωρίς να ξέρει πώς θα προκαλέσει τον θυμό του Bumble, του διευθυντή του ξενώνα των φτωχών.


K. Greenaway: Γιορτη Μαΐου

Η Βρετανίδα καλλιτέχνης Kate Greenaway είναι πιο γνωστή ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Η χρήση μιας απαλής γκάμας χρωμάτων ανταποκρίνονταν στα γούστα του κοινού και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον κριτικό της τέχνης John Ruskin. 

➤  Federico da Montefeltro - Vespasiano da Bisticci
  Aldo Manuzio
  Αρχέτυπο
  Η δυσκολία κυκλοφορίας των χειρογράφων στον Μεσαίωνα
  Miniature (illuminated manuscript)
  Hypnerotomachia Poliphili
  Surname-i Vehbi: Ένα οθωμανικό βιβλίο εορτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου