Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Nighthawks - Το αριστούργημα του Edward Hopper


7 Δεκεμβρίου του 1941: οι Ιάπωνες επιτίθενται στο Περλ Χάρμπορ και στη Νέα Υόρκη αυξάνεται αμέσως ο φόβος, επειδή ο Χίτλερ απειλεί να εξοντώσει την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη . Όμως ο Έντουαρντ Χόπερ (Nyack, 1882 - Νέα Υόρκη, 1967) «αδιαφορεί πλήρως για την πιθανή προοπτική ενός βομβαρδισμού», γράφει η σύζυγός του Josephine Verstille Nivison (επίσης ζωγράφος) στην αδελφή του, Marion, στις 17 Δεκεμβρίου. "Δεν έχουμε κουρτίνα πάνω από το φεγγίτη για συσκότιση [...], αλλά ο Ed δεν θέλει καμία ταλαιπωρία. Εργάζεται σε έναν νέο καμβά και δεν μπορεί απολύτως να ενοχληθεί»(αναφέρεται στο Gail Levin, Edward Hopper. Intimate Biografi [2007], Johan and Levi, σελ. 349).

Ο καμβάς είναι ο διάσημος Nighthawks, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1942 μετά από μια σειρά προπαρασκευαστικών σκίτσων - δεκαεπτά για την ακρίβεια- και πριν από κάποια έργα που το προαναγγέλλουν σαφώς, όπως το Night Shadows (1921) και το Drug Store (1927).

Το Nighthawks έγινε η εικόνα της «μοναξιάς μιας μεγάλης πόλης», όπως δήλωσε, αν και απρόθυμα, ο ίδιος ο ζωγράφος, (G. Levin, op. Σελ. 350). Ο Levin παραθέτει ορισμένες αναφορές που σχεδόν σίγουρα είχε στο μυαλό του ο Χόπερ, για παράδειγμα το Night Café του van Gogh και τις ταινίες γκάνγκστερ του 30, καθώς και το The Killers του Ernest Hemingway - και υπογραμμίζει πώς αυτό το γεγονός προκύπτει από τον τίτλο: η επιλογή πέφτει στην πραγματικότητα, μεταξύ των δύο σχεδόν συνωνύμων, στο «nighthawk» και όχι στο «nightowl».

Ο Έντουαρντ Χόπερ (1882 - 1967) ήταν ένας Αμερικανός ζωγράφος εκθέτης του αμερικανικού ρεαλισμού διάσημος πάνω απ 'όλα για τα "πορτρέτα της μοναξιάς".































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου