Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Facing it. Η συγκινητική ταινία μικρού μήκους για το κοινωνικό άγχος



Περπατάτε μόνοι σε ένα μπαρ και νιώθετε άβολα. Επιλέγετε ένα μέρος, ίσως το πιο απομακρυσμένο από όλους, αποφεύγοντας σκόπιμα τους ανθρώπους και τα αδιάκριτα μάτια. Το Facing it, η νέα ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Sam Gainsborough, ξεκινά με αυτή την εικόνα: ένα κινούμενο σχέδιο που συνδυάζει ζωντανή δράση και stop motion, με σκοπό τη διερεύνηση του ευαίσθητου ζητήματος του κοινωνικού άγχους.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας - διάρκειας περίπου επτά λεπτών - είναι ο Shaun, ένα αγόρι με σαφείς δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Καθισμένος σε ένα μπαρ , ο νεαρός αποφεύγει κάθε είδους επαφή: η επιθυμία να συμμετάσχει στις συζητήσεις των συνομηλίκων του και να κάνει νέους φίλους είναι ισχυρή, αλλά όχι τόσο ισχυρή όσο η αδυναμία να κάνει το πρώτο βήμα. Το στόμα λογοκρίνεται, το σώμα παγώνει: η συναισθηματική αναστολή αναγκάζει το αγόρι να παραμείνει μόνο, κλεισμένο στο δικό του χώρο.

Κυριευμένος από τον φόβο του άλλου, οι τραυματικές εμπειρίες που είχε στην παιδική του ηλικία επανέρχονται στο μυαλό, αυξάνοντας το αίσθημα αδιαθεσίας, που εκφράζεται υπέροχα από τα «παιχνίδια» της πλαστελίνης  που παραμορφώνουν συνεχώς το πρόσωπο του. Στο τέλος του βίντεο, μια απελευθερωτική κραυγή: μια χειρονομία που ωθεί τον πρωταγωνιστή να αποδεσμευτεί από κάθε αλυσίδα, έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου