Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Κάμα Σούτρα

Η αμερικανική πλατφόρμα Vox, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο που αφηγείται την πραγματική φύση ενός χιλιετούς κειμένου, τόσο γνωστού όσο και παρεξηγημένου: του Kamasutra (το οποίο μπορεί να μεταφραστεί και ως πραγματεία για την επιθυμία).

Αν και ο τόμος θεωρείται ένα είδος εγχειριδίου για τις διαφορετικές, και συχνά ακροβατικές, σεξουαλικές στάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν με έναν ή περισσότερους συντρόφους, στην πραγματικότητα αυτό το μέρος καταλαμβάνει μόνο ένα κεφάλαιο (και χωρίς εικόνες) από τα επτά που το αποτελούν. Το Κάμα Σούτρα στοχεύει στην παροχή βασικών κανόνων για την επίτευξη ενός σωστού τρόπου ζωής, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να θεωρηθεί καλός πολίτης και ταυτόχρονα προσφέρει μια ματιά σε αυτό που τη στιγμή της σύνθεσής του, καθόριζε τη σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Γραμμένο στα σανσκριτικά μεταξύ του 200 και 300 μ.Χ. από τον Ινδό φιλόσοφο Vatsyayana, το κείμενο έγινε δημοφιλές στη Δύση χάρη στην εισαγωγή του το 1883 από τον Άγγλο εξερευνητή  και σπουδαίο γνώστη του ανατολικού πολιτισμού και ήδη γνωστού μεταφραστή του Χίλιες και μια νύχτες, Richard Francis Burton. ➤ Χίλιες και μια νύχτες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ



Προκειμένου να εισαγάγει το βιβλίο στην καταπιεστική βικτωριανή κουλτούρα, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να συγκρουστεί με τους αυστηρούς νόμους που απαγόρευαν τη δημοσίευση υλικού που θα μπορούσε εύκολα να κριθεί ως άσεμνο, ο Burton δημιούργησε έναν ιδιωτικό σύλλογο που ειδικεύονταν στη δημοσίευση ερωτικών κειμένων από την Ανατολή και ονομάζονταν The Hindoo Khama Shastra Society.

Το 1962, επιτράπηκε η έκδοση του βιβλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, με την έλευση του Internet, μόνο το τμήμα που αφορούσε τις σεξουαλικές στάσεις άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στου να δώσει την εικόνα που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα του Kamasutra και κατά συνέπεια να επισκιάσει τον πραγματικό του σκοπό. 

Στην πραγματικότητα, αυτό που εξακολουθεί να αγνοείται είναι ότι είναι ένα δοκίμιο που επικεντρώνεται τόσο στην ευχαρίστηση όσο και στην εξουσία, ένα χαρακτηριστικό που το καθιστά πολύ σύγχρονο.

Η κύρια διδασκαλία του στοχεύει στο να συμφιλιώσει τα βασικά ένστικτα και τις επιθυμίες με τις υποχρεώσεις και τις κοινωνικές επιταγές (το σεξ όχι μόνο για τον σκοπό της αναπαραγωγής, αλλά και για την ευχαρίστηση).

➤   Ενα ερωτικο αλφαβητο με βαση το Kama Sutra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου