Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Feels Good Man - Φτάνει το ντοκιμαντέρ για το Pepe the Frog

 

Η περίπτωση του Pepe the Frog είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη του πώς ένα φαινόμενο που γεννήθηκε στο Διαδίκτυο καταφέρνει να έχει απρόσμενες - και "βαριές" - επιπτώσεις στην "πραγματική ζωή". Για εκείνους που δεν έχουν την αμυδρή ιδέα του ποιος είναι αυτός ο παράξενος ανθρωπόμορφος βάτραχος, είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα άλμα πίσω στο 2005, όταν ο Αμερικανός εικονογράφος, Matt Furie (Columbus, 1979), ανέβασε μερικές ταινίες κόμικ στο MySpace του με τον τίτλο Boy's club; πρωταγωνιστές των κόμικς είναι τέσσερις φίλοι, συμμαθητές, αφιερωμένοι στην απόλυτη ψυχαγωγία.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η φιγούρα του Pepe, που χαρακτηρίζεται για την απόλυτη ηρεμία του, και για την  φράση του, η οποία στη συνέχεια τον έκανε γνωστό στους ανθρώπους του Διαδικτύου: “Feels good, man!” (είναι ένα καλό συναίσθημα, φίλε!).

Τα επόμενα χρόνια, αυτή η συγκεκριμένη φράση - που σχετίζεται με το χαριτωμένο αμφίβιο - άρχισε να κυκλοφορεί όλο και περισσότερο στον ιστό με τη μορφή meme έως ότου έφτασε σε πλατφόρμες όπως το 4chan (μια από τις πιο δημοφιλείς imageboard στο διαδίκτυο, γνωστή κυρίως για την προκλητική φύση των περιεχομένων της) και Infowars, μια ακροδεξιά ιστοσελίδα που ιδρύθηκε από τον αμφιλεγόμενο ραδιοφωνικό παραγωγό Alex Jones.

Με την πάροδο του χρόνου, το ειρηνικό ζωάκι έλαβε αμέτρητες μορφές με διφορούμενες, ασαφείς και σαφώς πολιτικά λανθασμένες αντιλήψεις, και τελικά έγινε ένα πραγματικό σύμβολο της ρατσιστικής κοινότητας της Αμερικής.

Σαν να μην ήταν αρκετό, η τεράστια παρουσία του σε κινήματα που υποστηρίζουν την λευκή υπεροχή έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016 (που είδαν την ηχηρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ).

Οι νέες "εκδόσεις" του Pepe άρχισαν έτσι να πολλαπλασιάζονται με ασταμάτητο ρυθμό έως ότου κυκλοφορήσουν - ως "Rare Pepe", με αριθμούς που έχουν αγγίξει ακόμη και τα εκατό χιλιάδες δολάρια - μέσω της δημιουργίας ενός πραγματικού κρυπτονομίσματος γνωστού ως PEPECASH.

Ο Matt Furie ξεκίνησε αρκετές νομικές ενέργειες εναντίον εκείνων που χρησιμοποίησαν με αμφισβητούμενο τρόπο την εικόνα του Pepe (μεταξύ αυτών και του προαναφερθέντος Alex Jones, που εξαναγκάστηκε - τον Ιούνιο του 2019 - σε αποζημίωση δεκαπέντε χιλιάδων δολαρίων) και στη συνέχεια το 2017, δημιούργησε ένα νέο κόμικ που γιόρταζε την κηδεία του αγαπημένου του χαρακτήρα.

Δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας που, εν τω μεταξύ, είχε πετύχει η φιγούρα του Pepe, η εξαιρετικά συμβολική χειρονομία του Furie δεν μπόρεσε να σταματήσει την κυκλοφορία του μεταλλαγμένου Pepe που χαρακτηρίζονταν από ένα βαθύ αίσθημα φυλετικού μίσους.

Παρ 'όλα αυτά, η επιμονή του Αμερικανού σχεδιαστή τον οδήγησε, πέρυσι, να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που συνοψίζει τις πιο κρίσιμες και σημαντικές στιγμές ολόκληρης της υπόθεσης.

Νικητής του βραβείου U.S. Documentary Special Jury Award for Emerging Filmmaker  (με την ευκαιρία της τελευταίας έκδοσης του Sundance Film Festival), το Feels Good Man - σε σκηνοθεσία του Arthur Jones - θα κυκλοφορήσει από τις 4 Σεπτεμβρίου με σκοπό να αποκαταστήσει στον αστείο και συμπαθητικό χαρακτήρα του Peppe, την αρχική του θετικότητα.

➤  Κόμικς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου