Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Ο Όρσον Γουέλς και η Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα


Η Αλληγορία του Σπηλαίου είναι η αλληγορία που παρουσιάστηκε από τον Πλάτωνα στο έργο του Πολιτεία. Γράφτηκε με μορφή διαλόγου μεταξύ του Γλαύκωνα, αδελφού του Πλάτωνα, και του μέντορά του Σωκράτη. Η αλληγορία βρίσκεται στην αρχή του έβδομου βιβλίου της Πολιτείας.

Ο Πλάτωνας βάζει τον Σωκράτη να περιγράφει ένα σύνολο ατόμων που ζουν όλη τους τη ζωή αλυσοδεμένοι σε μια σπηλιά, αντικρίζοντας έναν κενό τοίχο. Οι άνθρωποι παρακολουθούν τις σκιές που σχηματίζονται στον τοίχο, από αντικείμενα που περνούν μπροστά από μία φωτιά αναμμένη πίσω τους. Οι σκιές είναι η πραγματικότητα των φυλακισμένων. Ο Σωκράτης εξηγεί πως ο φιλόσοφος είναι σαν τον φυλακισμένο που απελευθερώνεται και καταλαβαίνει πως οι σκιές δεν είναι η πραγματικότητα. Οι αλυσοδεμένοι δεν επιθυμούν καν να βγουν από τη φυλακή τους, διότι δεν γνωρίζουν καλύτερη ζωή.

Η ανθρώπινη κατάσταση είναι για πάντα δέσμια των εντυπώσεων που δημιουργούνται μέσω των αισθήσεων. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελευθερωθεί από τα δεσμά της κατάστασής του. Δεν μπορεί να ελευθερωθεί από μια φαινομενική κατάσταση, όπως οι φυλακισμένοι δεν μπορούν να ελευθερωθούν από τις αλυσίδες τους. Ωστόσο, αν ο άνθρωπος κατάφερνε ως εκ θαύματος να δραπετεύσει από τη σκλαβιά του, θα έβρισκε ένα κόσμο που δεν θα μπορούσε να καταλάβει - ο ήλιος είναι ακατανόητος για κάποιον που δεν τον έχει δει ποτέ -.

➤  Ποιο ειναι το αντικειμενο της γνωσης?
➤  Orson Welles
➤  The Hearts of Age -  Η πρώτη ταινία του Orson Welles
➤  Ένας αγνωστος Orson Welles στο ντοκιμαντέρ του Mark Cousins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου