Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Χάριετ Μπίτσερ Στόου - Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά

Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά (αγγλικά: «Uncle Tom’s Cabin» ή «Life Among the Lowly»), είναι ιστορία της Αμερικανίδας συγγραφέως Χάριετ Μπίτσερ Στόου (1811-1896).

Εκδόθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό «The National Era» κατά τα έτη 1851-1852 και είχε σημαντικό αντίκτυπο στο καθεστώς της δουλείας που ίσχυε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το μυθιστόρημα ενέτεινε τη διαμάχη μεταξύ Αμερικανικού Βορρά και Νότου, η οποία οδήγησε στον τρομερό Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865).

Η δουλεία κατά των νέγρων, αποτέλεσε κύρια αιτία του εμφυλίου πολέμου, που έγινε μεταξύ Βορείων που πολεμούσαν το καθεστώς της δουλείας και των Νοτίων που τον υποστήριζαν.

Όταν ο Αβραάμ Λίνκολν συνάντησε τη συγγραφέα κατά το διάστημα του πολέμου, λέγεται ότι είπε: «Ώστε αυτή είναι η μικρή κυρία που ξεκίνησε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο». Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά βρίσκεται στην κορυφή των πιο ευπώλητων βιβλίων του 19ου αιώνα. 

Υπόθεση-Περίληψη του έργου:

Στην πολιτεία του Κεντάκι στις ΗΠΑ, ζει ένας νέγρος δούλος ο μπαρμπα-Θωμάς. Είναι ευγενικός, ικανός, τίμιος και πιστός στο αφεντικό του που τον αγαπά και εκείνος πολύ. Όμως είχε μεγάλα χρέη και αποφάσισε να πουλήσει μερικούς από τους δούλους του.

Ο δουλέμπορος Χάλεϊ, ένας απάνθρωπος τύπος, ζητάει να αγοράσει τον μπάρμπα-Θωμά και ο κύριος Σέλμπι, ο αφέντης του μπαρμπα-Θωμά συμφωνεί με την υπόσχεση πως αργότερα θα το αγοράσει ξανά. Ο μπάρμπα-Θωμάς ακολουθεί τον Χάλεϊ και μαζί επιβιβάζονται σ’ ένα ποταμόπλοιο με προορισμό το σκλαβοπάζαρο της Ουάσιγκτον.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού ο μπάρμπα-Θωμάς σώζει τη μικρή Εύα όταν σε μια στιγμή έπεσε από το ποταμόπλοιο στο νερό και κινδύνευε να πνιγεί. Ο πατέρας του κοριτσιού, κύριος Σεντ-Κλερ, τον αγοράζει και τον κάνει επιστάτη του σπιτιού του.

Εκεί ο μπάρμπα-Θωμάς ζει ευτυχισμένος μέχρι που ο κύριος Σεντ-Κλερ πεθαίνει και οδηγείται ξανά στο σκλαβοπάζαρο. Τότε τον αγοράζει ένας σκληρός άνθρωπος ο Λέγκρι που τον βασάνιζε ώσπου μια μέρα ο μπάρμπα-Θωμάς πεθαίνει, λίγο πριν τον επισκεφθεί ο πρώτος του αφέντης ο κύριος Σέμπλι. Ο Σέμπλι αφού κηδεύει τον μπάρμπα-Θωμά ελευθερώνει όλους τους δούλους του γιατί συνειδητοποιεί ότι η ελευθερία είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου