Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta 1745-1827

Ο Αλεσάντρο Τζουζέπε Αντόνιο Αναστάζιο Βόλτα γεννήθηκε στις 18 Σεπτεµβρίου 1745 στο Κόµο της Λοµβαρδίας και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της περιοχής. Πρωτοπόρησε στην έρευνα και τη διάδοση του ηλεκτρισµού.

Η πιο σπουδαία εφεύρεσή του ήταν η ηλεκτρική µπαταρία (ηλεκτρική στήλη), το 1800. Το 1774 έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυµνάσιο του Κόµο. Το πάθος του ήταν πάντα η µελέτη της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ ακόµα ήταν νέος σπουδαστής έγραψε και ένα ποίηµα στα λατινικά σε αυτήν την συναρπαστική νέα ανακάλυψη. Το επίτευγµα αυτό του χάρισε τον τίτλο του καθηγητή φυσικής στη γενέτειρά του, το Κόµο, αλλά και τον τίτλο του επίτιµου µέλους της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Η επόµενη επινόησή του ήταν το «ηλεκτροφόρο», δηλαδή δύο µεταλλικές πλάκες, η µία από εβονίτη και η άλλη µε µονωτική λαβή που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά. Κατ' ουσίαν αυτή ήταν η πρώτη µπαταρία. Ακολούθησαν οι ανακαλύψεις του ευδιόµετρου, του «ηλεκτρικού πιστολιού», της άσβηστης «λυχνίας υδρογόνου» και ως επακόλουθο η έδρα φυσικής στο πανεπιστήµιο της Παβίας.

 Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Η µπαταρία που δηµιουργήθηκε από τον Βόλτα πιστώνεται ως το πρώτο ηλεκτροχηµικό κελί. Αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια: ένα κράµα ψευδάργυρου και το άλλο από χαλκό.

Ο ηλεκτρολύτης είναι είτε θειικό οξύ που αναµειγνύεται µε νερό ή άρµη. Ο ηλεκτρολύτης υπάρχει µε τη µορφή 2H+ και SO4 2−.

Ο ψευδάργυρος, που είναι υψηλότερος στην ηλεκτροχηµική σειρά τόσο από τον χαλκό και τον υδρογόνο, αντιδρά µε το αρνητικά φορτισµένο θειικό άλας (SO4 2−).

Τα θετικά φορτισµένα ιόντα υδρογόνου (πρωτόνια)cv συλλαµβάνουν ηλεκτρόνια από το χαλκό, σχηµατίζοντας φυσαλίδες αερίου υδρογόνου, H2.

Αυτό καθιστά τη ράβδο ψευδαργύρου αρνητικό ηλεκτρόδιο και τη ράβδο χαλκού θετικό ηλεκτρόδιο.

 Συµβολή στη Φυσική

Ο Βόλτα εισήγαγε τις έννοιες του δυναµικού (τάσης) και της ηλεκτρικής χωρητικότητας. Εφηύρε τη βολταïκή στήλη (ηλεκτρική µπαταρία), το ηλεκτρόµετρο και το ευδιόµετρο. Αργότερα µαζί µε τους Λαβουαζιέ και Λαπλάς συµµετείχε σε πειράµατα για τον ατµοσφαιρικό ηλεκτρισµό, ενώ µε τον Γκαλβάνι πειραµατίστηκε πάνω στον ζωικό ηλεκτρισµό.

Ο Μέγας Ναπολέων για να τον τιµήσει του απένειµε τον τίτλο του κόµη της Λοµβαρδίας, ενώ πολύ αργότερα, το 1881, η παγκόσµια επιστηµονική κοινότητα έδωσε προς τιµήν του το όνοµα Volt (βολτ) στη µονάδα τάσης του ρεύµατος.

 Συµβολή στη Χηµεία:

Ο Βόλτα ανακάλυψε το µεθάνιο (CH4).

Θρησκευτικές πεποιθήσεις:

Ο Βόλτα ανατράφηκε ως καθολικός και για όλη τη ζωή του συνέχισε να διατηρεί την πίστη του. Το 1779 κατέλαβε την έδρα της φυσικής στο πανεπιστήµιο της Παβίας. Ο Αλεσάντρο Βόλτα πέθανε στο Κόµο στις 7 Μαρτίου 1827, σε ηλικία 82 ετών.

Προς τιµήν του έργου του, ο Ναπολέων Βοναπάρτης τον έχρισε Κόµη το 1810. Απεικονίζεται στο χαρτονόµισµα των 10.000 Ιταλικών λιρετών µαζί µε ένα σχέδιο του βολταϊκού σωρού.

Η κληρονοµιά του Βόλτα εορτάζεται από το µνηµείο του "Ναού" του Βόλτα που βρίσκεται στο δηµόσιο κήπο δίπλα στη λίµνη. Υπάρχει επίσης ένα µουσείο το οποίο έχει δηµιουργηθεί προς τιµήν του, στο οποίο υπάρχει ένα µέρος του εξοπλισµού που ο Βόλτα είχε χρησιµοποιήσει για τη διεξαγωγή πειραµάτων.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Βίλα Όλµο όπου στεγάζεται από το Ίδρυµα Voltian, µια οργάνωση που προωθεί επιστηµονικές δραστηριότητες. Διεξάγονται πειραµατικές µελέτες του Βόλτα και οι πρώτες εφευρέσεις του, κοντά στο Κόµο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου