Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Γεώργιος Κεϋλέυ (Sir George Cayley, 1773 - 1857)

Ο Γεώργιος Κεϋλέυ γεννήθηκε σε µιαν εποχή που κατακτήθηκε για πρώτη φορά ο αέρας µετά από την πρώτη πτήση αερόστατου (1780).

Ο Γεώργιος ενθουσιάστηκε από την κατάκτηση αυτή αλλά δεν τον ενθουσίαζε αυτός ο τρόπος πτήσης που φαινόταν ακατάλληλος για σηµαντικά ταξίδια. Ενδιαφέρθηκε από πολύ νωρίς για τις µηχανές πτήσης τις βαρύτερες του αέρα.

Κατάλαβε την σηµασία της αεροδυναµικής και µιας προωθητικής µηχανής που προσπάθησε να σχεδιάσει σαν έλικα από φτερά. Στα 1799 ολοκλήρωσε και κατέγραψε την ιδέα του. Το 1804 ολοκλήρωσε το πρώτο του µοντέλο σε µορφή χαρταετού που είχε σχήµα αεροπλάνου µε ουρά που περιλάµβανε κάθετα και οριζόντια πτερύγια και µπορούσε να κινηθεί για τον έλεγχο της πτήσης.

Στα 1809 ολοκλήρωσε το δοκίµιό του που µπορούσε να πετάξει. Τον ίδιο χρόνο δηµοσίευσε τις θεωρίες του σε ένα άρθρο σχετικό µε «αεροναυτιλία» (“On Aerial Navigation”). Το άρθρο δεν έτυχε ευµενών σχολίων, αλλά ο Γεώργιος συνέχισε τις προσπάθειές του µέχρι τον θάνατό του.

Είναι γεγονός ότι ο Γεώργιος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους, που µε τις εργασίες του βοήθησαν τους αδελφούς Ράϊτ στην υλοποίηση της πρώτης καταγεγραµµένης επιτυχηµένης πτήσης στην ιστορία.

«Περίπου 100 χρόνια πριν, ένας Άγγλος, ο Σερ Τζορτζ Κέιλι, έφερε την επιστήμη της πτήσης σε σημείο που δεν είχε φτάσει ποτέ πιο πριν και στο οποίο σπάνια έφτασε κατά τον προηγούμενο αιώνα».
Ουίλμπουρ Ράιτ, 1909


Το ανεμόπτερο του Κέιλι στο Mechanics Magazine, 1852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου