Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Άρθουρ Κόναν Ντόιλ - Οι περιπετειες του Σέρλοκ Χολμς

Ο Σέρλοκ Χολμς συγκεντρώνει στο μυαλό του μόνο γνώσεις που πιστεύει ότι θα του φανούν χρήσιμες στο επάγγελμά του. Όπως λέει ο ίδιος, ο εγκέφαλος μας είναι σαν μια σοφίτα. Ο σοφός άνθρωπος επιλέγει προσεκτικά πως θα τη διαμορφώσει, επιπλώνοντάς την μόνο με τις σημαντικές γνώσεις, ενώ τις υπόλοιπες -που ενδεχομένως να είναι σημαντικές στο μέλλον- τις τοποθετεί στη βιβλιοθήκη του μυαλού του. Αντίθετο, ο κουτός άνθρωπος απορροφάει οποιαδήποτε γνώση, με αποτέλεσμα να γεμίζει το μυαλό του ασήμαντες και άχρηστες πληροφορίες· έτσι παραλείπει -ή στην καλύτερη περίπτωση ξεχνάει- τις σημαντικότερες.

Ο Χολμς αγνοεί βασικά πράγματα. Δεν ασχολείται καθόλου με φιλοσοφία, λογοτεχνία, αστρονομία (ο Γουάτσον ξαφνιάστηκε, όταν έμαθε πως ο φίλος του αγνοούσε την θεωρία του Κοπέρνικου, ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Ατάραχα ο Χολμς του απάντησε, ότι η πληροφορία του είναι παντελώς άχρηστη, καθώς δεν μπορεί να την αξιοποιήσει στην δουλειά του, επομένως θα έκανε ό,τι μπορούσε για να την ξεχάσει). Στην πολιτική γνωρίζει ελάχιστα. Στην βοτανολογία όμως ξέρει αρκετά πράγματα. Μπορεί να ξεχωρίσει τα δηλητήρια με μεγάλη ευκολία, αλλά οι γνώσεις κηπουρικής του είναι ανύπαρκτες. Στην γεωλογία έχει τεράστιες γνώσεις.

Έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει με το βλέμμα τα είδη χώματος. Μπορεί να πει με βεβαιότητα, από που είναι ένας λεκές λάσπης και σε ποιο σημείο του Λονδίνου έγινε. Στη χημεία ο Σέρλοκ Χολμς έχει γνώσεις πρακτικές, αλλά περιορισμένες. Έχει μάλιστα εγκαταστήσει στο δωμάτιο της οδού Μπέικερ εργαστήριο χημείας, με το οποίο απασχολείται πολλές φορές. Αν και στη λογοτεχνία ο Χολμς δεν γνωρίζει τίποτα, δεν ισχύει το ίδιο με την αισθησιακή λογοτεχνία. Φαίνεται επίσης να γνωρίζει όλα τα εγκλήματα του αιώνα του με κάθε λεπτομέρεια.

Όπως λέει ο ίδιος, «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο Γουάτσον. Όλα έχουν συμβεί πριν από σένα. Κανένα έγκλημα δεν είναι καινούργιο». Επίσης παίζει καλά βιολί και είναι καταπληκτικός πυγμάχος και ηθοποιός. Τέλος ο Χολμς έχει πρακτικές γνώσεις του Βρετανικού νόμου.

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς είναι μία συλλογή δώδεκα ιστοριών μικρού μήκους του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 1892. Περιέχει τις πρώτες ιστορίες μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον συμβουλευτικό ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, και οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε δώδεκα μηνιαία τεύχη του περιοδικού The Strand Magazine από τον Ιούλιο του 1891 μέχρι τον Ιούνιο του 1892.

Οι ιστορίες συλλέχθηκαν με την ίδια σειρά που δημοσιεύτηκαν, χωρίς να στηρίζονται σε κάποια φανταστική χρονολογική σειρά. Οι μόνοι κοινοί χαρακτήρες και στις δώδεκα ιστορίες είναι ο Σέρλοκ Χολμς και ο Δρ. Γουάτσον, ενώ η αφήγηση γίνεται σε όλες σε πρώτο πρόσωπο από την οπτική γωνία του Γουάτσον.

Γενικά οι ιστορίες στις Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς εντοπίζουν, και προσπαθούν να διορθώσουν, κοινωνικές αδικίες. Ο Χολμς απεικονίζεται να προσφέρει μία καινούρια, πιο δίκαιη αίσθηση της δικαιοσύνης.

Οι ιστορίες είχαν θετική ανταπόκριση από το κοινό και ενίσχυσαν τις συνδρομές του περιοδικού, παρακινώντας τον Ντόυλ να απαιτήσει περισσότερα χρήματα για τις επόμενες ιστορίες του. Η πρώτη ιστορία, «Ένα σκάνδαλο στη Βοημία», περιλαμβάνει τον χαρακτήρα της Αϊρίν Άντλερ η οποία, παρά το ότι υπάρχει μόνο σε αυτή την ιστορία του Ντόυλ, είναι ένας επιφανής χαρακτήρας στις σύγχρονες προσαρμογές του Σέρλοκ Χολμς, που παρουσιάζεται γενικά ως το ερωτικό ενδιαφέρον του Χολμς.

Ο Ντόυλ συμπεριέλαβε τέσσερις από τις δώδεκα ιστορίες αυτής της συλλογής στις δώδεκα συνολικά αγαπημένες του ιστορίες με τον Σέρλοκ Χολμς, επιλέγοντας την «Περιπέτεια του πιτσιλωτού κορδονιού» ως την πιο αγαπημένη του.

Ο Τζον Χ. Γουάτσον, γνωστός και ως Δρ. Γουάτσον, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας στις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς από τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Ο Γουάτσον είναι ο φίλος του Σέρλοκ Χολμς, βοηθός και κάποτε συγκάτοικος, και ο πρώτος αφηγητής όλων των ιστοριών του εκτός απο τεσσάρων. Περιγράφεται ως ο τυπικός τζέντλεμαν της βικτωριανής εποχής, σε αντίθεση με τον πιο εκκεντρικό Χολμς.

Είναι έξυπνος, αν και δεν ανταποκρίνεται στις συμπερασματικές δεξιότητες του φίλου του. Ενώ διατηρεί το ρόλο του ως φίλος και έμπιστος του Χολμς, ο Γουάτσον έχει εμφανιστεί σε διάφορες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, βιντεοπαιχνίδια, κόμικς και ραδιοφωνικά προγράμματα.

Υπάρχουν 4 μυθιστορήματα και 56 αυτοτελή διηγήματα με ήρωες τους Χολμς και Γουάτσον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου