Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Guy de Maupassant - Ορος Οριολ

Ο Guy de Maupassant, (1850 – 1893) ήταν Γάλλος συγγραφέας της νατουραλιστικής σχολής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας.

Η ζωή της Κριστιάν είναι ξέγνοιαστη. Συντροφιά με το σύζυγο, τον πατέρα και τον αδελφό της απολαμβάνει την ηρεμία της λουτρόπολης του Ανβάλ, μακριά από το θόρυβο του Παρισιού.

Η ανακάλυψη, όμως, στην περιοχή μιας ακόμη θαυματουργής ιαματικής πηγής, την οποία ο σύζυγός της, ο τραπεζίτης Γουίλ Άντερματ, σπεύδει να εκμεταλλευτεί, θα επηρεάσει ριζικά το μέλλον όλης της οικογένειας, και όχι μόνο.

Ειδικά για την Κριστιάν, αυτό το καλοκαίρι θ' αλλάξει μια για πάντα τη στάση της απέναντι στους ανθρώπους και στον κόσμο, τόσο με την αναπάντεχη εμφάνιση του έρωτα όσο και με τη συνειδητοποίηση κάποιων φαινομένων της ζωής και της κοινωνίας που ποτέ άλλοτε δεν την είχαν απασχολήσει...


Όταν ένας αστός μου μιλάει για μουσική, μου 'ρχεται να τον σκοτώσω. Κι όταν αυτό συμβαίνει στην Όπερα, τον ρωτάω: «Μπορείτε να μου πείτε αν το τρίτο βιολί έπαιξε μια λάθος νότα στην αρχή της τρίτης πράξης;». «Όχι». «Μη μιλάτε λοιπόν. Δεν έχετε αυτί». Ο άνθρωπος που σε μια ορχήστρα δεν μπορεί ν' ακούει ταυτόχρονα το σύνολο και κάθε όργανο ξεχωριστά δεν έχει αυτί και δεν είναι μουσικός. Αυτά, και καλό σας βράδυ!

Έκανε μια στροφή γύρω από τον εαυτό του και πρόσθεσε:

- Για έναν καλλιτέχνη, όλη η μουσική βρίσκεται σε μια συγχορδία. Α! Αγαπητέ μου, κάποιες συγχορδίες με τρελαίνουν, ποτίζουν όλη μου τη σάρκα μ' ένα απερίγραπτο κύμα ευτυχίας. Σήμερα το αυτί μου είναι πλέον τόσο εξασκημένο, τόσο έτοιμο, τόσο ώριμο, που τελικά αρχίζουν να μ' αρέσουν και κάποιες φάλτσες συγχορδίες, όπως στον ερασιτέχνη που η ωρίμανση του γούστου του καταλήγει στη διαφθορά. Αρχίζω να γίνομαι ένας διεφθαρμένος που αναζητά τον ακραίο αισθησιασμό της ακοής. Μάλιστα, φίλοι μου, κάποιες φάλτσες νότες! Τι απολαύσεις! Τι διεστραμμένες και βαθιές απολαύσεις! Πώς τραντάζουν, πώς ταρακουνάνε τα νεύρα, πώς γρατζουνάνε τ' αυτιά, πώς τα γρατζουνάνε... Πώς τα γρατζουνάνε!

•   Γκυ ντε Μωπασσάν - Ο φιλαράκος (Bel ami)