Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Σπάνια βιβλία μινιατούρας

Τι ειναι ένα σπάνιο βιβλίο μινιατούρας;

Ένα παλιο βιβλίο που δεν υπερβαίνει τα 76 χιλιοστά ούτε σε ύψος ούτε σε πλάτος.



Το Bibliothèque Portative du Voyageur, που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι, είναι μια βιβλιοθήκη σε μικρογραφια  την οποία ο Ναπολέων Βοναπάρτης πιστεύεται ότι έφερε μαζί του κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών.

Το μικρότερο από τα σπάνια βιβλία; Κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλοί ισχυρίστηκαν ότι παρήγαγαν το μικρότερο αρχαίο τυπωμένο βιβλίο. Η πρώτη έγκυρη καταγραφη έγινε το 1674 όταν το σπάνιο βιβλίο Bloem-Hofje του C. van Lange τυπώθηκε με πεζά γράμματα. 

Ενας καταλογος της εποχης  για τα σπάνια βιβλία μινιατούρας τον περιγράφει λέγοντας ότι ήταν «τόσο μεγάλο όσο ένα καρφί» και ότι κατείχε το ρεκορ για πάνω από 200 χρόνια. Μια διάσημη έκδοση της Θείας Κωμωδίας του Dante εκτυπώθηκε με τη γραμματοσειρά body 2, που πιστεύεται ότι είναι η μικρότερη που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, και μόλις είναι ευανάγνωστη με γυμνό μάτι. 

Αυτό το σπάνιο βιβλίο δημιουργήθηκε στην Πάδοβα το 1878. Χρειάστηκε ένας μήνας για την εκτύπωση 30 σελίδων και νέες γραμματοσειρές έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για κάθε νέα φόρμα. Ωστόσο, εκτυπώθηκαν 1.000 αντίγραφα. 

Το 1978, το παιδικό μυθιστόρημα Three Blind Mice που εκδόθηκε από το Gleniffer Press του Paisley της Σκωτίας, έγινε το «μικρότερο βιβλίο στον κόσμο». Αυτή η περιορισμένη έκδοση ξεπεραστηκε το 1985 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο που παρήγαγε 85 αντίγραφα ενός άλλου παιδικού μυθιστορήματος: Old King Cole! Κάθε αντίγραφο μετράει μόνο 1 χιλιοστό επι 1. Οι σελίδες μπορούν να περιστραφούν μόνο με τη βοήθεια βελόνας! 

Τέτοια μικροσκοπικά σπάνια βιβλία, που ο Louis Bondy τα περιεγραψε ως «λίγο περισσότερο από τα στίγματα της σκόνης», αποδεικνύουν απεριόριστη υπομονή και ικανότητα. Ωστόσο, αυτά τα πολύ μικρά σπάνια βιβλία υπερβαίνουν την αρχική ιδέα των μικρογραφιων, που ήταν να παράγουν μικρα βιβλία ευανάγνωστα και άμεσα διαθέσιμα . 

Όμορφες συλλογές αυτών των υπέροχων μινιατούρων μπορούμε να τις δουμε σε μουσεία ενω πολλες άλλες είναι ιδιωτικες. Εάν σας τυχει να μπείτε στον συναρπαστικό κόσμο τους, θυμηθείτε να τα χειριστείτε με μεγάλη προσοχή. Είναι σίγουρα έργα τέχνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου