Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Les Dents du singe / The monkey's teeth (1960)



Το Les dents du singe (The Monkey's Teeth) είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του René Laloux, του animator που έκανε το Fantastic Planet και το Time Masters. Αυτό, το πρώτο του σύντομο έργο, βγήκε από την πειραματική κλινική La Borde clinic στο Cour-Cheverny. Ως επόπτης των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στο La Borde, ο Laloux οργάνωσε θεραπευτικές παραστάσεις κουκλοθέατρου με τους malades mentaux κατά τη διάρκεια των ετών που δούλευε εκεί πριν τους δώσει την ευκαιρία  να γράψουν οι ίδιοι ένα σενάριο. Σ αυτή την προσπάθεια είχαν την βοήθεια του Félix Guattari, (αργότερα συν-συγγραφέα ορισμένων σημαντικών βιβλίων μαζί με τον φιλόσοφο Gilles Deleuze). Το 1960, ο Guattari εργαζόταν στο La Borde ως θεραπευτής.

➤  Gilles Deleuze, Félix Guattari - Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια: Ο αντι-Οιδίπους
➤  Gilles Deleuze, Félix Guattari - Τι είναι φιλοσοφία;

Το αντιψυχιατρικό κίνημα (αντιψυχιατρική) γνώρισε έκρηξη σε δημοτικότητα κατά την δεκαετία του 1960 με πρωτεργάτη τον Ντέιβιντ Κούπερ. Είναι μια ιδεολογική παρέμβαση στις κατεστημένες ψυχιατρικές μεθόδους της εποχής. Είναι ενεργό σε διάφορες μορφές εδώ και δύο αιώνες.
Γενικά μιλώντας το κίνημα στήριζε ότι οι σύγχρονες ψυχιατρικές μέθοδοι είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς και ότι η κοινωνικά καθιερωμένη σχέση γιατρού-ασθενή είναι από εσφαλμένη έως και ανήθικη, καθώς κατά τους υποστηρικτές του κινήματος δίνει υπερβολική δύναμη στον γιατρό και δεν φέρεται με σεβασμό στον ασθενή.
Το κίνημα δείχνει επίσης απέχθεια ως προς την χρήση ψυχοφαρμάκων (ο Ντέιβιντ Κούπερ επανειλημμένα τα αποκαλεί σοδομισμό του πνεύματος) άποψη που είναι ημιαποδεκτή σήμερα.

➤  Τέχνη του περιθωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου