Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Quino



Το 1993 η ισπανική εταιρεία D.G. Η Producciones SA, σε συμπαραγωγή με την TVE, παράγει 104 επεισόδια της Mafalda σε κινούμενα σχέδια 1 λεπτού σε σκηνοθεσία του Juan Padrón. Τα κινούμενα σχέδια μεταδόθηκαν στην Ιταλία από την RAI2 και στην Αργεντινή δύο φορές: πρώτα στο παλιό κανάλι 11 και αρκετά χρόνια αργότερα στο κανάλι Encuentro.

Μαφάλντα είναι το όνομα της πρωταγωνίστριας της ομώνυμης μακράς σειράς σχεδίων κόμικ του Αργεντινού σκιτσογράφου Joaquín Salvador Lavado, γνωστότερου με το ψευδώνυμο Κίνο.

Σύμφωνα με τον Umberto Eco, ο οποίος έγραψε τον πρόλογο της πρώτης ιταλικής συλλογής σε τόμο (Mafalda la contestataria, Bompiani, 1969), "η Μαφάλντα είναι μια θυμωμένη ηρωίδα που απορρίπτει τον κόσμο ετσι οπως είναι [...] ζει σε μια συνεχή διαλεκτική με τον ενήλικο κόσμο, που δεν εκτιμά, δεν σέβεται, αντιτίθεται, ταπεινώνει και απορρίπτει, διεκδικώντας το δικαίωμά της να παραμείνει παιδί που δεν θέλει να διαχειριστεί ένα σύμπαν που έχει νοθευτεί από τους γονείς της».

Ο χαρακτήρας της Μαφάλντα πλάστηκε από τον Κίνο το 1962 για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού κόμικς. Το όνομά της το δανείστηκε από ένα διήγημα του συμπατριώτη του συγγραφέα, Νταβίντ Βίνιας (Dar la Cara, 1962). Το σχέδιο, όμως, ναυάγησε.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κίνο ξαναθυμήθηκε τη Μαφάλντα και τη μετέτρεψε σε ηρωίδα ενός κόμικ, που άρχισε να δημοσιεύεται από τις 29 Σεπτεμβρίου 1964 στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Primera Plan» του φίλου του εκδότη Χουλιάν Ντελγάδο. Η σειρά άλλαξε πολλές φορές εκδοτικό μέσο και ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 1973.

Στο διάστημα αυτό η ανθρωπότητα βίωσε την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου (Πόλεμος του Βιετνάμ κλπ), ενώ η επιστροφή του Περόν στην εξουσία και η Χούντα του στρατηγού Βιδέλα σηματοδότησαν τις εξελίξεις στην Αργεντινή. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Μαφάλντα.

Μετά το 1973, η Μαφάλντα εμφανίσθηκε κάποιες φορές σε ιστορίες του Κίνο, κυρίως για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τρία χρόνια αργότερα πόζαρε σε αφίσα της UNICEF, για τη Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η Μαφάλντα πέρασε και στην κινούμενη εικόνα, παρά την αντίδραση του δημιουργού της. Το 1972 ο αργεντινός σκηνοθέτης Ντάριο Μάγιο και το 1993 κουβανός συνάδελφός του Χουάν Παδρόν μετέφεραν τις ιστορίες της στη μικρή οθόνη. Το 1982 η Μαφάλντα έκανε την κινηματογραφική της εμφάνιση στην ταινία που σκηνοθέτησε ο αργεντινός Κάρλος Μάρκες.

Η Μαφάλντα ήταν και είναι ακόμη δημοφιλής στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Στη Βόρεια Αμερική δεν γνώρισε ανάλογη επιτυχία, επειδή εκεί βασίλευε ο Τσάρλι Μπράουν των Peanuts, ένα ήρωας με ομοιότητες, αλλά χωρίς το πολιτικό υπόβαθρο της Μαφάλντα. Στα ελληνικά, οι ιστορίες της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μέδουσα.

•   15 Μαρτίου 1962: Ο Κίνο πρωτοσχεδιάζει την Μαφάλντα για μια διαφημιστική εκστρατεία πλυντηρίων, η οποία τελικά δεν εκδίδεται.

•   1964. Τα πρώτα στριπ της Μαφάλντας στο ένθετο Γρεγόριο του περιοδικού Λεοπλάν.

•   29 Σεπτεμβρίου 1964: Το στριπ "Μαφάλντα" αρχίζει να εκδίδεται δυο φορές την εβδομάδα στο περιοδικό Πριμέρα Πλάνα. Εμφανίζονται η Μαφάλντα και ο πατέρας της.

•   6 Οκτωβρίου 1964: Εμφανίζεται η μητέρα.

•   19 Ιανουαρίου de 1965: Εμφανίζεται ο Φελίπε.

•   15 Μαρτίου de 1965: Ο Κινο πάει στην εφημερίδα Ελ Μούντο και η Μαφάλντα πάει στο νηπιαγωγείο.

•   29 Μαρτίου 1965: Εμφανίζεται ο Μανολίτο.

•   6 Ιουνίου de 1965: Εμφανίζεται η Σουσανίτα.

•   Φεβρουάριος 1966: Εμφανίζεται ο Μιγκελίτο.

•   Αύγουστος 1967: η μητέρα της Μαφάλντας είναι έγκυος.

•   22 Δεκεμβρίου 1967: Κλείνει η Ελ Μούντο (πραξικόπημα στην Αργεντινή) και η Μαφαλντα εξαφανίζεται για έξι μήνες.

•   21 Μαρτίου 1968: γεννιέται ο Γκίγιε.

•   2 Ιουνίου 1968: 'Επανεμφανίζεται η Μαφαλντα στο “Siete Días Ilustrados” 4 φορές την εβδομάδα.

•   Τέλη 1969: Ο πατέρας αγοράζει αυτοκίνητο.

•   Φεβρουάριος 1970: Εμφανίζεται η Λιμπερτάδ.

•   25 Ιουνίου 1973:Το τελευταίο στριπ της σειράς.

•   1976: Ο Κίνο φτιάχνει μια αφίσα με τα δικαιώματα του ανθρώπου με χαρακτήρες της Μαφάλντας.









Ο Quino πέθανε στις  30 Σεπτεμβρίου του 2020 σε ηλικία 88 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου