Vito Acconci - Αυτό που πραγματικά θέλω είναι η επανάσταση

Αυτα ειναι τα λογια του σπουδαίου Vito Acconci (1940 - 2017) σε μια συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του San Francisco Museum of Modern Art.


Η μοναξιά και η απώλεια στα έργα του Mark Morrisroe

Περπατώντας άγρια στις αίθουσες του Σχολείου Τέχνης με τα σκισμένα μπλουζάκια του, αποκαλώντας τον εαυτό του Mark Dirt, ήταν ο πρώτος πανκ...


Jacques Henri Lartigue Φωτογραφιζοντας την ευτυχια

Στην Ευρώπη κανένας κριτικός δεν θα τολμούσε να αποδώσει καλλιτεχνική εγκυρότητα σε έννοιες όπως «ελαφρότητα» και «ευτυχία»...


Η συλλογή Bennett
The Bennett Collection of Women Realists

Οι Elaine και Steven Bennett είναι αφοσιωμένο στην προώθηση της καριέρας των γυναικών καλλιτεχνών, αφού «οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται...».


Η ιστορια του κινηματογραφου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει αν δεν υπήρχε το μετείκασμα. Το μετείκασμα είναι η ιδιότητα του αμφιβληστροειδούς να συγκρατεί την εικόνα για 1110 του δευτερολέπτου μετά την εξαφάνιση της.

Τρία πράγματα αποτελούν τη βάση του κινηματογράφου: η ανάλυση της κίνησης, η φωτογραφία και η προβολή.

30-25.000 ð.X.

Η πρώτη προσπάθεια ανάλυσης και σύνθεσης της κίνησης συναντιέται στα σπήλαια της Αλταμίρα. Ο προϊστορικός άνθρωπος ζωγράφισε βύσωνες με 8 πόδια αντί για τέσσερα, σε μια προσπάθεια να παραστήσει εικαστικά-στατικά την κίνηση.

1824

Η εφεύρεση της φωτογραφίας. Με την εφεύρεση της είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον κινηματογράφο

1825

Οι Φίτον και Πάρις προσπάθησαν να συνθέσουν την αναλυμένη κίνηση εφευρίσκοντας το θαυματρόπιο. Είναι ένα έλασμα που στις δύο όψεις του είναι ζωγραφισμένες διακεκομένες παραστάσεις ή γράμματα. Το φυσάμε και γυρίζει και σχηματίζονται κινούμενες οι εικόνες.

1832

Ο Βέλγος φυσικός Ζοζέφ Πλατώ κατασκευάζει το φενακιστοσκόπιο. Είναι ένας χάρτινος δίσκος στην περιφέρεια του οποίου είναι ζωγραφισμένεςφιγούρες που παριστάνουν στοιχειωδώς μια κίνηση. Κάτω από κάθε φιγούρα υπάρχει μια σχισμή. Βάζουμε το δίσκο μπροστά σε ένα καθρέφτη και κοιτάμε πίσω από τη σχισμή. Στη συνέχεια γυρίζουμε το δίσκο και το είδωλο που σχηματίζεται στον καθρέφτη δημιουργεί στον αμφιβληστροειδή μια εντύπωση κίνησης.

1834

Ο Άγγλος μαθηματικός Γουίλιαμ Χάρνερ κατασκευάζει το ζωοτρόπιο, που είναι μια παραλλαγή του φενακιστοσκόπιου. Πρόκειται για ένα τύμπανο στο εσωτερικό του οποίου έχουμε ζωγραφίσει φιγούρες σε κύκλο. Αντί να βλέπουμε το είδωλο σε καθρέφτη κοιτάμε απευθείας στη σχισμή που υπάρχει απέναντι σε κάθε φιγούρα, αφού προηγουμένως περιστρέψουμε το τύμπανο γύρω από τον κάθετο άξονα του. 

1850

Ο Αυστριακός βαρώνος φον Οχάτιους είχε την ιδέα να προβάλει τις εικόνες του φενακιστοσκόπιου. Αντί να τις μοντάρει σε χαρτί, τις μάνταρε σε γυαλί. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα να τις προβάλει με το μαγικό φανό. Ο μαγικός φανός (λατέρνα μάτζικα) είναι η πρωτόγονη μορφή του σημερινού σλάιντ προτζέκτορ: μια λάμπα που προβάλει σε άσπρη επιφάνεια μια διαφάνεια. Η διαφάνεια του μαγικού φανού δεν είναι παρά διαφανές χαρτί.

1877

Ο Τόμας Έντισον με τον οπτικό φωνογράφο είναι ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα ενός κινητικοοπτικού θεάματος το οποίο μπορούσε να παρακολουθείται από πολύ κόσμο. Είναι ο πρώτος που κατάφερε να σταθεροποιήσει την προβολή.

1878

Ο Μάιμπριτζ με τη βοήθεια του μηχανικού Τζων Ίσαακς προσπάθησαν να αποδείξουν με τη φωτογραφία ότι το άλογο όταν καλπάζει μένει μετέωρο για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Για να το πετύχουν έστησαν κατά μήκος του διαδρόμου που έτρεχε ένα άλογο, 30 φωτογραφικές μηχανές, μετά ένωσαν τα καρέ και πέτυχαν την πρώτη ταινία διάρκειας δύο λεπτών.

1881

Ο ζελατινοβρωμιούχος άργυρος κάνει εύκολη την αποτύπωση του ειδώλου στη φωτογραφία.

1884

Ο Ετιέν Ζιλ Μαρέ κατασκευάζει το χρονοφωτογράφο. Συνίσταται στο φαινόμενο της καταγραφής της κίνησης πάνω σε μια πλάκα, στην οποία το είδωλο σέρνεται και δημιουργεί περιγράμματα ασαφώς καθορισμένα.

Ο Τζων Ίστμαν θέτει στο εμπόριο φιλμ από σελιλόιντ Μέχρι τότε οι φωτογραφικές πλάκες ήταν από χαρτί ή γυαλί και δεν υπήρχε ευχέρεια προβολής. Έπρεπε να κατασκευαστεί το «φωτογραφικό ρολό» για να γίνει δυνατή η προβολή

1895, 28 Δεκεμβρίου

Γίνεται η πρώτη δημόσια προβολή του κινηματογράφου Λουμιέρ στο Γκραν καφέ στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου